012345678

Moniuszko w kuchni - pierwsza operowa książka kucharska.

Strona główna » Wydarzenia Dodano: 2019-10-21

Premiera pierwszej w Polsce operowej książki kucharskiej w Teatrze Wielkim - Operze Narodowej

24 października z okazji Roku Stanisława Moniuszki A.D. 2019 przedstawimy wyjątkową publikację Teatru Wielkiego - Opery Narodowej. Moniuszko w kuchni autorstwa niebywałego duetu: Agnieszki Kręglickiej, restauratorki i felietonistki kulinarnej, orędowniczki zrównoważonego rolnictwa oraz Marcina Gmysa, muzykologa i publicysty muzycznego, doktora habilitowanego, profesora w Instytucie Muzykologii Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Wydarzeniu towarzyszyć będą dwa chóry dziecięce Teatru Wielkiego - Opery Narodowej. Chór Artos zaśpiewa i zaprezentuje premierę swojego teledysku Prząśniczki, a Chór Alla Polacca wykona pieśni Stanisława Moniuszki w aranżacjach Andrzeja Żylisa. Podczas spotkania powstanie również danie według oryginalnego XIX-wiecznego przepisu.

 

Kulinarne upodobania Stanisława Moniuszki nie zostały zapisane na kartach historii. Wzmianki o wielu filiżankach herbaty wypijanych duszkiem, to zdecydowanie za mało. Autorzy naszej książki poruszyli struny wyobraźni i podążając tropem miejsc, które odwiedzał, ludzi, których poznawał, a przede wszystkim utworów, które skomponował, ułożyli historię kulinarną przeplecioną muzyką kompozytora. Agnieszka Kręglicka stworzyła przepisy „à la Moniuszko” i „na Moniuszkę̨”, a muzyczny sommelier Marcin Gmys dobrał do nich jego utwory. Barbara Dereń-Marzec wykreowała obraz kuchni Moniuszki, a Kuba Pajewski go sfotografował.

W książce znaleźć można muzyczne przepisy na: Straszny dwór, Śpiewnik domowy, Halkę (wileńską), Kwartet smyczkowy d-moll i inne utwory Stanisława Moniuszki. Dowiemy się, że śniadanie to wielka uczta bez wymaganego formalnego stroju, podawana około południa, podczas której prócz obowiązkowego pieczywa, wędlin, nabiału, miodów lub konfitur nie zabraknie zrazów, bigosu, kotletów, pieczonego drobiu, ryb na zimno i na ciepło, a także barszczu czy bulionu. Premiery nowych dań były równie ekscytujące, jak premiery oper: pommes Anna (ułożone warstwami plasterki surowych ziemniaków, smarowane masłem i opiekane), poire belle Hélène (gruszka gotowana w syropie, oblana czekoladą, podana z lodami), tournedos alla Rossini (medaliony z polędwicy wołowej). Uczestnicy biesiad chętnie zasiadali do stołu, zwłaszcza gdy pojawiały się dania, co prawda o trudnych w wymowie nazwach, acz kapitalnym smaku.

Spotkanie z autorami książki poprowadzi Marcin Fedisz – Kierownik Działu Literackiego i Marketingu Teatru Wielkiego - Opery Narodowej.

 

24 października 2019 roku, godz. 18:00, Foyer Teatru Wielkiego – Opery Narodowej.